Război Ucraina. Kamala Harris vine în Polonia şi România

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Externe
Război Ucraina. Kamala Harris vine în Polonia şi România (sursa foto: www.whitehouse.gov)
Război Ucraina. Kamala Harris vine în Polonia şi România (sursa foto: www.whitehouse.gov)

Vicepreşedinta SUA Kamala Harris urmează să întreprindă o vizită în Polonia şi România în perioada 9-11 martie pentru a comunica sprijinul Statelor Unite faţă de cele două ţări, într-un moment în care războiul face ravagii în Ucraina, ţară din care au fugit peste un milion de persoane, potrivit unui anunţ făcut vineri de Casa Albă, transmite AFP, citat de Agerpres.

Prin prezenţa sa la Varşovia şi Bucureşti, vicepreşedinta SUA "va dovedi forţa şi unitatea NATO, precum şi sprijinul american pentru aliaţii din flancul estic" al Alianţei, conform unui comunicat de presă.

Kamala Harris intenţionează, de asemenea, să abordeze şi "modul în care SUA pot ajuta mai mult ţările vecine cu Ucraina", în contextul în care acestea întâmpină şi acordă sprijin miilor de refugiaţi ucraineni, potrivit aceleiaşi surse.

Conform cifrelor furnizate de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR), peste 1,2 milioane de persoane au fugit din calea războiului declanşat în Ucraina de invazia forţelor ruse. 

Kamala Harris vine în Polonia şi România

Discuţiile vizează vizitarea de către vicepreşedinta Harris a trupelor staţionate în România şi, posibil, o vizită la graniţa cu Ucraina, în contextul în care criza refugiaţilor provocată de invazia rusească a determinat peste un milion de ucraineni să îşi părăsească ţara.

Kamala Harris, care s-a întors recent de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, a vorbit săptămâna aceasta cu premierii Poloniei şi României, precum şi cu alţi lideri ai aliaţilor europeni pentru a discuta răspunsul la invazia Rusiei. Conform unui oficial, aceste discuţii au fost menite "să sublinieze puterea şi unitatea alianţei noastre".

Vă puteţi aştepta ca vicepreşedinta SUA să continue angajamentul cu aliaţii şi partenerii în aceste probleme, a spus un oficial american citat de site-ul independent de ştiri The Hill.

Washingtonul a trimis aproape 3.000 de militari suplimentari în Polonia şi România în ultimele zile, pe măsură ce invazia trupelor ruseşti s-a extins în Ucraina.

Secretarul de stat Antony Blinken a început joi un turneu de şase zile în Belgia, Polonia, Republica Moldova şi statele baltice pentru a oferi asigurări şi pentru a ajuta la coordonarea răspunsului internaţional la atacuri.

SUA şi alţi membri ai NATO au sancţionat puternic Rusia şi au sprijinit în mod constant Ucraina, dar au reiterat că nu vor întreprinde acţiuni militare directe, notează The Hill, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel