Un ONG american caută cele mai liniştite locuri de pe Pământ. 260 de candidate, doar 3 pe listă

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Externe
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Liniştea naturală, cea în care nu se aude nimic altceva decât natura din jur, devine din ce în ce mai greu de găsit. Sunetele făcute de om pot fi auzite chiar şi în cele mai izolate colţuri ale parcurilor naturale sau chiar şi în Oceanul Arctic. 

Efectul este unul îngrijorător. La oameni, poluarea fonică a fost legată de riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, problemelor mentale sau nedezvoltarea cognitivă la copii. În sălbăticie, zgomotul interferează cu orientarea în spaţiu a animalelor, cu împerecherea, cu comunicarea şi poate duce la surzire. "Pierdem capacitatea de a auzi natura fără toate zgomotele zilnice", a explicat Matt Mikkelsen, unul dintre cei care se ocupă de înregistrarea sunetelor din natură. 

Acesta face parte dintr-un ONG numit Quiet Parks International, care vrea să identifice şi să păstreze ultimele locuri cu adevărat liniştite de pe planetă. Şi pentru ca un astfel de loc să fie eligibil pentru includerea pe listă, este necesar să nu se audă niciun zgomot din sursă umană timp de 15 minute. Mikkelsen are misiunea de a se deplasa în astfel de locuri şi de a asculta şi înregistra natura, cu microfoane de mare sensibilitate. 

Un astfel de loc este Zona Sălbatică Boundary Waters Canoe din nord-estul statului Minnesota. Nu sunt maşini, bărci cu motor, electricitate sau semnal la telefon, iar astfel de tehnologii nici nu sunt permise în rezervaţia de un milion de hectare. Dar, odată ce a ascultat înregistrarea, Mikkelsen a putut auzi sunetul avioanelor comerciale care trec pe deasupra zonei. În plus, spune el, păsările din zonă încearcă să acopere zgomotul avioanelor. "De fiecare dată când un avion trece pe deasupra, păsările se întrec pentru un loc pe spectrul frecvenţelor", spune el. 

Zona din Minnesota este una dintre cele 260 de astfel de zone cu potenţial din lume, iar echipa de la ONG va analiza înregistrările şi va decide dacă pot fi catalogate drept zone extrem de liniştite. 

Pentru moment, doar trei astfel de zone au fost incluse pe listă. Este vorba despre râul Zabalo din Amazonul ecuadorian, Parcul Naţional Yangmingshan din Taiwan şi Hampstead Heath, din Londra, scrie CNN

ONG-ul acordă şi certificare urbană 

Şi unele oraşe ar putea fi incluse pe o astfel de listă, dar asta depinde de nivelul de zgomot produs de trafic, dar şi dacă are sau nu locuri pietonale liniştite. 

Prin acţiunile sale, Quiet Parks vrea să încurajeze păstrarea unei astfel de zone prin recunoaşterea sa internaţională, creşterea ecoturismului şi, astfel, prin stimularea autorităţilor locale de a păstra zona în starea sa naturală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play


DC Media Group Audience