Urme de palme cu o vechime de 2.000 de ani, descoperite pe o cisternă romană antică

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Externe
Urme de palme cu o vechime de 2.000 de ani, descoperite pe o cisternă romană antică (sursa foto: Roman Odintsov / Pexels)
Urme de palme cu o vechime de 2.000 de ani, descoperite pe o cisternă romană antică (sursa foto: Roman Odintsov / Pexels)

Arheologii israelieni au descoperit amprente de palme cu o vechime de 2.000 de ani pe lateralele unei cisterne romane antice, a anunţat joi Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA), informează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Amprentele de palme au fost descoperite în timpul lucrărilor de conservare desfăşurate în zona sitului arheologic Hippos din teritoriul anexat Platoul Golan, la aproximativ doi kilometri est de Marea Galileei, în nord-estul Israelului.

Oraşul antic Hippos, fondat în secolul al II-lea î.e.n. de către Imperiul Seleucid, a fost cucerit de romani în anul 63 î.e.n.

În timpul lucrărilor recente de conservare a cisternei situate în zona centrală a oraşului roman, experţii IAA au descoperit rămăşiţe şi urme lăsate în urmă de constructorii care realizau excavaţiile, printre acestea numărându-se mai multe amprente de mâini rămase imprimate pe straturile de mortar de pe pereţi.

Dimensiunea amprentelor şi analizele de laborator au relevat că aceşti constructori erau bărbaţi, femei şi chiar copii, potrivit IAA. 

Un cimitir roman cu o vechime de 2.000 de ani, descoperit în Fâşia Gaza

Un cimitir roman cu o vechime de 2.000 de ani şi care include cel puţin 20 de morminte bogat ornamentate a fost descoperit în apropiere de linia ţărmului din nordul Fâşiei Gaza şi reprezintă cea mai importantă descoperire locală din ultimul deceniu, potrivit ministrului antichităţilor, informează Reuters, citat de Agerpres.

Fâşia Gaza, important centru comercial pe parcursul mai multor civilizaţii, încă de pe vremea egiptenilor şi a filistenilor evocaţi în Biblie, continuând cu perioada Imperiului Roman şi a cruciadelor, este un teritoriu bogat în antichităţi.

Ruinele descoperite în acest teritoriu includ urmele unui asediu condus de Alexandru cel Mare, precum şi ale unei invazii mongole.

Până acum, în noul sit arheologic au fost localizate 20 de morminte romane, iar echipa de cercetători preconizează să dezgroape 80 în total în perimetrul de 50 de metri pătraţi al cimitirului. Doar două dintre morminte au fost deschise, unul conţinând oseminte, iar celălalt vase din argilă.

Având în vedere forma şi decoraţiunile relativ bogate, mormintele au aparţinut probabil unor persoane cu rang înalt din Imperiul Roman în timpul primului secol din era noastră, a spus Jamal Abu Rida, director-general al Ministerului Turismului şi Antichităţilor din Gaza.

Spre deosebire de mormintele musulmane care datează din perioade ulterioare şi care sunt orientate de la nord spre sud, mormintele romane sunt aşezate de la est spre vest, a precizat acelaşi oficial. (Citeşte AICI articolul complet)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel