Ziua internaţională a fericirii. De ce merită să te axezi mai mult pe prezent?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Ziua internaţională a fericirii este marcată în fiecare an, la 20 martie. Iată ce poți face pentru propria fericire!

Ziua internaţională a fericirii (#InternationalDayofHappiness) a fost instituită printr-o rezoluţie a ONU din 2012 şi este marcată în fiecare an pe 20 martie.

Potrivit paginii oficiale a evenimentului, dayofhappiness.net, o schimbare profundă de atitudini are loc pe plan global. Oamenii încep să înţeleagă că 'progresul' trebuie să fie despre creşterea fericirii şi bunăstării oamenilor, nu doar despre creştere economică.

În 2011, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care recunoaştea fericirea drept scop uman fundamental şi a făcut apel la o abordare mai incluzivă, echitabilă şi echilibrată privind creşterea economică, care să promoveze fericirea şi bunăstarea tuturor oamenilor.

De Ziua internaţională a fericirii este publicat în fiecare an World Happiness Report, care clasează ţările în funcţie de nivelul fericirii. În 2021, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume pentru al patrulea an la rând. România s-a situat pe locul 46 din 149 de ţări.

 România a intrat în Top 30 al celor mai fericite țări. De ce este departe de adevăr?

 Ziua cererii în căsătorie

Tot azi, se celebrează și Ziua cererii în căsătorie!

De aceea, cei care nu au avut curajul să-şi ceară partenera sau partenerul în căsătorie de Ziua Sfântului Valentin, au o nouă şansă cu prilejul Zilei cererii în căsătorie (#NationalProposalDay), marcată în Statele Unite pe data de 20 martie.

Ziua fost iniţiată de americanul John Michael O'Loughlin. Verişoara lui a aşteptat ani întregi să fie cerută în căsătorie de prietenul ei fără ca acest lucru să se întâmple vreodată, aşa că O'Loughlin s-a gândit să creeze o zi specială care să le amintească oamenilor să acţioneze înainte să fie prea târziu.

Ziua coincide cu echinocţiul de primăvară, considerat un moment propice pentru astfel de iniţiative.

Potrivit unor estimări, în fiecare an, aproximativ 50.000 de cupluri de pe tot globul se logodesc în această zi.

Cum să fii mai fericit? ŞAPTE moduri pentru a creşte nivelul de serotonină în mod natural

Experimentează starea de fericire trăind în prezent! În opinia psihologului Andra Tănăsescu, oamenii sunt tot mai nefericiţi, deoarece proiectează orice acţiune pe care o întreprind într-un scenariu al viitorului, iar cele mai afectate dimensiuni sunt relaţiile sau viaţa sentimentală.

Statistic vorbind, generaţiile anterioare experimentau mai des starea de fericire decât generaţia actuală, asta deoarece părinţii sau bunicii noştri obişnuiau să-şi concentreze toată atenţia pe momentul prezent, rareori proiectându-şi viaţa în viitor.

Viitorul este doar o plăsmuire a imaginaţiei noastre”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Fii conștient de gândurile tale!

„Observă în mod activ gândurile tale și direcţiile încotro se îndreaptă: se duc în trecut ori în viitor, retrăind trecutul sau construind un viitor fictiv? Observă tiparul pe care îl urmează și caută, în mod conștient, să le aduci mereu în prezent. Mută-ți atenția din planul mental către planul senzorial. Ce ai în jurul tău? Ce vezi? Ce auzi? Ce simți? Conectează-te la simțurile tale și revino aici și acum”, explică psihologul.

Respiră

„Concentrează-ţi toată atenţia pe respiraţie. De ce? Respiraţia nu are trecut sau viitor, ea se petrece aici şi acum. Observă-i ritmul, cât de profund respiri, viteza cu care respiri, mai rapid sau mai lent. Focusează-te câteva clipe pe respirație. Apoi, viitorul mai poate aştepta!”

Conectează-te la corpul tău!

În opinia specialistului, cea mai bună metodă de a deveni prezent, este să devii conștient de corpul tău. Care sunt senzațiile pe care le simți, care este poziția corpului tău, cum se mișcă etc. „Observând cum se simte corpul tău, cum te simți tu, cum te miști, revii cu atenția 100% în prezent. A-ţi simți corpul acum, în acest moment, este cea mai bună metodă să vii în prezent. Simte suprafața pe care stai, simte mușchii și modul în care se contractă și se relaxează, simte lucrurile cu care intră în contact pielea ta. Fă acest lucru împreună cu schimbarea gândurilor și cu observarea respirației și începe să trăiești totul din plin, acum, în prezent, bucurându-te de fiecare clipă și de tot ce îți rezervă viața.”

Vezi și: Ești mulțumit de viața ta? Semne care îți pot demonstra contrariul, conform specialiștilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel