Astrologia şi medicina chineză: Semnele zodiacale şi corespondentul lor în corpul uman

astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Astrologie chinezeasca
Astrologia şi medicina chineză: Semele zodiacale şi corespondentul lor în corpul uman (sursa foto: Canva)
EXCLUSIV
Astrologia şi medicina chineză: Semele zodiacale şi corespondentul lor în corpul uman (sursa foto: Canva)

Zodiacul chinezesc are la bază mai mult decât simplele denumiri ale semnelor animale. Invitat la interviurile Astrosens.ro, Octavian Sbârnă, acupunctor, consultant în Feng Shui și astrologie chineză, a explicat care este corespondentul fizic al fiecărui semn şi cum relaţionează unele cu celelalte:

ŞOBOLAN

Şobolanul se traduce ca şi colecist, fier. Şobolanul are foarte mult legătură cu ideea de decizie. 

Putem să spunem că Tigrul care vine, duce atenţia deciziilor către reper. Despre ce decizii poate să fie vorba? Depinde unde ai Şobolanul în hartă.

Dacă îl al în an, atunci este vorba despre ce decizii vei lua vizavi de noi repere, care vorbesc de mediul exterior. Cum te raportezi la mediul exterior.

Ce înseamnă asta? Poate să fie ceva de genul: "Te simţi ok în România?", "Te simţi ok în lume?", "Te simţi ok în industria în care activezi?". Cum percepi relaţia cu mediul exterior?

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru ŞOBOLAN

BIVOL

Organul corespunzător Bivolului este ficatul. Ficatul este în strânsă legătură cu colecistul (reprezentat de semnul Şobolanului). Dacă colecistul are legătură cu deciziile, ficatul are legătură cu ideea de planuri. În ce direcţie mă duc? Care este strategia? Care e viziunea mea? Cum ajung din punctul A în punctul B? Iar aceste planuri pot să aibă o componentă de indecizie, de frustrare, că s-ar putea să nu fie foarte clară destinaţia.

Aici, interacţiunea este foarte mult despre a aduce repere noi (Tigrul de care ziceam) în zona de planificare.

Atenţie! Din perspectiva acupuncturii, e o interacţiunea importantă între ficat şi plămâni (reprezentaţi de Tigru). Ficatul are legătură cu spectrul emoţional de furie, frustrare, supărare, nemulţumire. Plămânii au legătură cu ideea de nedreptate. Şi de foarte multe ori, punctele slabe ale acestora fac o masă critică foarte puternică. E ceva de genul, dacă eu am o sensibilitate către nedreptate, e foarte uşor să devin foarte furios.

Dar provocarea este să ne folosim de claritatea pe care o aduce Tigrul, de repere noi, astfel încât să vedem lucrurile din alte perspective. Unul dintre beneficiile ficatului sau al Bivolului este că ar trebui să vină cu creativitate, cu flexibilitate, la fel ca şi la partea de colecist. 

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru BIVOL

TIGRU

Partea de Tigru are legătură cu plămânii. Vorbesc despre organele văzute din perspectiva medicinei chineze. Plămânii au un spectru care se duce foarte mult în zona de conexiune cu Universul, cu Divinitatea, la modul de spiritualitate. Nu mă refer într-un sens religios, ci în sensul de care sunt reperele noastre importante, care sunt acele lucruri care ne dau sens. Ce e important şi ce nu e important. Ce grăieşte sufletului nostru.

Dintr-un astfel de punct de vedere, 2020 - Anul Tigrului de Apă, ne aduce o reevaluare a reperelor noastre. Asta este foarte strâns legată şi de ideea de dreptate şi nedreptate. Este o chestie extrem de importantă. Înseamnă aşa: pentru unii oameni, în special cei care au Tigru în hartă, provocarea anului acesta poate să fie să îţi reevaluezi nişte repere.

Bine, este pentru toată lumea, dar pentru unii oameni este mult mai important. Iar asta poate să treacă prin seturi de circumstanţe, seturi de lucruri care ni se întâmplă, care ne ridică pe tava sufletului, cum zicea un prieten de-al meu, ideea de nedreptate, pentru că plămânii vorbesc foarte mult despre această idee de nedreptate.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru TIGRU

IEPURE

Iepurele este asociat cu colonul. Colonul are mai multe funcţii. În primul rând are rolul de a extrage mineralele. Deci, nu se mai face digestie când mâncarea ajunge în colon, dar se extrag mineralele, acele bucăţele mic, la nivel atomic, dar care sunt foarte importante şi fără de care nu am trăi cu adevărat. Este exact ideea de metal preţios. La nivel spiritual, colonul este cel responsabil cu a trage concluzii. Deci, am încheiat un ciclu, am trecut printr-o etapă de viaţă şi s-a încheiat. Ce lecţii extragem de acolo? Cu ce plecăm de acolo?

Dacă colonul îşi face treaba bine, noi învăţăm lecţiile acelea, ne extragem noi repere şi după ce am luat tot ce aveam de luat, putem să lăsăm acel capitol deoparte. Deci, să lăsăm trecutul în trecut.

Dacă colonul nu funcţionează bine, respectiv dacă Iepurele este prost aspectat în harta astrologică, tendinţa este să cărăm după noi tot felul de capitole neîncheiate, tot felul de bagaje emoţionale, iar asta se poate manifesta inclusiv cu boli. E o povară mare pentru psihicul uman să care tot felul de capitole neîncheiate şi asta, la un moment dat, se somatizează.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru IEPURE

DRAGON

Dragonul este asociat cu ideea de stomac, cu organul stomac. Iar stomacul are legătură o dată cu stomacul fizic, dar mai important, la nivel simbolic, cu ideea de ce înghiţim sau nu înghiţim. Este ca un fel de poartă.

Dacă la nivel fizic mâncăm ceva, facem o indigestie sau ne-am intoxicat cu ceva, unul din rolurile stomacului este să vomite. Fiindcă dacă acea mâncare apucă să se absoarbă, s-ar putea să murim. Stomacul nu e doar un sac care primeşte. Stomacul are un rol de a accepta sau de a da afară.

La nivel emoţional, noi trebuie să acceptăm sau să dăm afară tot felul de lucruri, situaţii, circumstanţe. În negocieri, dacă avem o linie roşie, trebuie să ne menţinem poziţia şi să spunem că dincolo de această linie roşie, nu accept să se treacă. Ideea este de abilitatea de a spune "nu". Iar asta este una dintre cele mai frecvente probleme pentru oameni: abilitatea de a susţine un conflict sănătos, constructiv. Nu vorbim de agresivitate, vorbim de a nu înghiţi frustrări.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru DRAGON

ŞARPE

Şarpele e splina în medicina chineză. Splina şi stomacul ţin de elementul Pământ (asta ca organe în medicina chineză), iar elementul pământ are legătură cu ideea de stabilitate şi de hrană.

Dacă stomacul are legătură cu a decide ce e adecvat pentru noi şi ce ar trebui să respingem, splina (ne referim nu la splina din medicina vestică, ci ne referim la tot ce ţine de tubul digestiv şi funcţionarea digestiei), are rolul de a converti mâncarea în hrană.

Pe de o parte, tot ce înseamnă splină, are legătură cu digestia fizică şi aici putem să vedem indigestie, balonare, digestie dificilă, dar putem să vedem la nivel mai profund, emoţional, spiritual, abilitata de a învăţa lecţii de viaţă la nivel spiritual şi de a ne putea bucura de tot ce ne înconjoară.

De exemplu, un simptom foarte tipic pentru lipsa abilităţii de digestie este trezirea la miezul nopţii să mâncatul a tot ce găsim în frigider. De ce? Pentru că simţim un gol emoţional pe care vrem să îl astupăm. Sau oameni care mănâncă excesiv şi îşi dau seama că nu mănâncă din foame, ci mănâncă până nu mai pot dar ceva nu îi lasă să se oprească. Acesta este un gol emoţional. În momentul în care splina funcţionează bine, la sfârşitul zilei ai sentimentul că ai luat destul din ziua respectivă. Ai sentimentul că te poţi bucura de orice: de un nor pe cer, de o cană de ceai, de simplul fapt că stai şi e suficient.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru ŞARPE

CAL

Ca organ, Calul are legătură cu inima. Din perspectivă spirituală, inima este sediul sufletului nostru. Aici, dacă facem legătura între inimă şi plămâni - Calul fiind inima, Tigrul fiind plămânii - ele sunt amândouă în piept şi interacţiunea la acest nivel mai profund poate să însemne că conştientizarea, funcţia supremă a inimii. Inima poate să fie informată de repere noi.

Este ca şi când Împăratul (aşa este văzută inima) - deci Împăratul, care este sufletul nostru, este reconectat cu divinitatea, astfel încât să conştientizeze foarte clar noi oportunităţi.

În tradiţia chineză, când era vorba despre Împărat, era văzut ca un fel de verigă de legătură între divinitate şi popor şi de fapt, singurul lui rol era să transmită voia divină către popor. Şi dacă el reuşea să facă chestia asta, punea întreaga ţară pe o cale care să fie în armonie cu Divinul.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru CAL

CAPRĂ / OAIE

Capra reprezintă intestinul subţire. Intestinul subţire are puţin de-a face de fapt cu partea de digestie, cum are legătură Şarpele sau splina. Intestinul subţire este precum secretarul de stat sau secretarul imperial, care decide ce e important şi ce nu e important. Pentru că prin intestin circulă mâncarea. Ea nu se absoarbe toată în sânge. O parte, care este nutritivă, se absoarbe în sânge, alta este dată mai departe colonului ca să fie eliminată.

De aceea, rolul intestinului subţire sau rolul Caprei este de a crea claritate, discernământ şi priorităţi. Dacă am claritate şi priorităţi, deciziile sunt foarte uşor de luat. Dacă nu am claritate, mă învârt într-o negură, într-o nebuloasă, o ceaţă, în care nu mi-e clar pe ce ar trebui să mă axez, ce decizii să iau, ce e important sau nu.

Tigrul ce face? Aduce repere pentru ca intestinul subţire să funcţioneze mai bine. Din punctul ăsta de vedere, lemnul, rădăcinile copacului, pot să disperseze, să structureze Pământul care se află în Capră, iar Lemnul copacului în sine hrăneşte Focul Caprei. Indirect, Tigrul poate să ajute la procesul acesta de clarificare.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru CAPRĂ / OAIE

MAIMUŢĂ

În astrologia și medicina chineză, Maimuța reprezintă vezica urinară. Deci ne referim la resurse. Când vorbim de resurse şi de repere, automat când ne gândim la resurse, resursele sunt pregătirea pentru un proces, un fel de anticipare.

Iar când vine Tigrul şi "dă în cap" Maimuţei, ne schimbăm reperele. De obicei, când ne schimbăm reperele, vedem lucrurile foarte diferit. Şi în momentul în care vedem lucrurile foarte diferit, odată cu schimbarea perspectivei, vom schimba şi destinaţia.

În momentul în care schimbăm destinaţia, trebuie să ne schimbăm şi pregătirea. Deci, e vorba de faptul că provocarea acestui conflict este de fapt o repoziţionare. Trebuie să luăm resursele de unde erau și să le aliniem cu noua destinație care derivă din noile repere. 

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru MAIMUŢĂ

COCOŞ

Ca şi organ, Cocoşul corespunde rinichilor. Din perspectiva medicinei chineze, rinichii sunt cei care depozitează potenţialul nostru, asta însemnând misiunea noastră personală, identitatea noastră, abilităţile noastre, talentele noastre, ce am venit să manifestăm, ce contribuţii am avut, misiunea personală.

Dacă vedem legătura între repere şi misiunea noastră personală, reperele sunt cele care ne dau misiunea personală. Deci, este un moment în care ne reîmprospătăm, ne recalibrăm, ne clarificăm ce anume ne reprezintă. Identitatea noastră o vom găsi în acele lucruri care ne dau sens.

Sensul este o chestiune care ţine de Tigru, care ţine de plămâni, care ţine de conexiunea cu Divinitatea. Deci, este abilitatea noastră de a ne regăsi. Dacă cineva are Cocoş în oricare dintre cei patru piloni, acea zonă în care se află Cocoşul în hartă va putea beneficia de o ascuţire a ideii de misiune personală.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru COCOŞ

CÂINE

Câinele se traduce prin pericard. Este ceva la care nu ne gândim de obicei. Nu este una dintre organele astea mari. În primul rând, ce este pericardul? Este un înveliş fibros al inimii, care are rolul de a o proteja.

Din perspectiva energetică, are o funcţie extrem de importantă pentru că are un rol extraordinar de important pe tot ce înseamnă relaţii intime. Ne referim şi la relaţii de cuplu, dar şi la relaţii cu oameni foarte apropiaţi, de exemplu prieteni sau oameni de suflet. E ca un fel de gardă regală care decide cine ajunge în camera Împăratului şi cine nu.

Noi putem să interacţionăm cu foarte mulţi oameni la nivel sociali dar foarte puţini dintre ei voi deveni prietenii noştri cei mai buni. Faţă de ei ne deschidem tot sufletul, de aceea faţă de ei ne arătăm vulnerabili.

Aici e cu dus şi întors. Dacă pericardul îşi face treaba bine, e ok. Dacă nu, vom avea tendinţa să ne deschidem faţă de cine nu trebuie şi o dată ce ne-am fript, putem să suflăm şi în iaurt şi să nu ne mai deschidem nici faţă de oamenii buni.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru CÂINE

PORC

Când vorbim despre organe, este complicat din cauză că, la fel ca şi pericardul (reprezentat de semnul Câinelui), nu corespunde unui organ în adevăratul sens al cuvântului. Iar la Porc e şi mai şi, deoarece nu are un echivalent fizic. Este ceea ce se numeşte în acupunctură triplu arzător sau triplu încălzitor. Se referă la faptul că avem piept, abdomen superior, abdomen inferior - astea sunt cele trei arzătoare sau etaje şi este vorba despre arderile care se fac acolo, de procesele metabolice. E metabolismul în sine. Am putea spune, de exemplu tiroida, dar e mult dincolo de asta.

Din perspectiva medicinei chineze, ce face acest triplu arzător? Are rolul să menţină un echilibru general, un fel de coordonare la nivel general, să nu se calce unele pe altele în picioare, să funcţioneze ca echipă.

Dacă, de exemplu, pericardul (reprezentat de Câine) are legătură cu relaţiile intime, triplul arzător (Porcul) are legătură cu relaţiile sociale.

Deci, din punctul acesta de vedere, oamenii care au Porc în harta lor vor avea mai multe oportunităţi şi înclinaţii de a întâlni oameni noi din cercuri sociale mai ample.

Citeşte AICI previziunile 2022 pentru PORC

Urmăreşte aici emisiunea completă cu Octavian Sbârnă:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel