Te îngraşi după ce faci mişcare? Iată de ce!

astrosens Team | Dată: 23 aug 2021, 15:09 | Categorie: Wellness
Te îngraşi după ce faci mişcare? Iată de ce! (sursa foto: Pixabay)
Te îngraşi după ce faci mişcare? Iată de ce! (sursa foto: Pixabay)

De ce te îngrași uneori după ce faci mișcare? Poate te-ai apucat cu entuziasm de un nou stil de viaţă mai activ, cu exerciţii regulate, doar ca să ai parte de dezamăgirea cifrelor de pe cântar, care cresc în loc să scadă. Există o explicație biologică? Ei bine, este un cumul de factori.

Răspunsul este multilateral. Orice creștere în greutate după antrenament este cel mai probabil combinația câtorva factori, dar nu înseamnă că ar trebui să renunți la exerciții.

„Oamenii nu înțeleg că este bine să faci mișcare chiar dacă te îngrași”, a declarat pentru Live Science Corinne Caillaud, profesor de activitate fizică și sănătate digitală la Universitatea din Sydney din Australia.

De ce te îngraşi după ce faci mişcare?

„În timp ce exercițiile fizice joacă un rol în controlul greutății, cealaltă față a monedei este consumul de alimente”, a spus Caillaud. Dacă o persoană observă creșterea greutății, ar trebui să verifice cantitatea și calitatea alimentelor pe care le consumă, a spus ea. Creșterea în greutate după exerciții ar putea fi explicată prin ce și cât mănâncă o persoană. 

„S-ar putea să vă gândiți că „Ei bine, am făcut exerciții fizice și așa că pot să mănânc mai mult”, a remarcat Caillaud. Deși nu este nimic în neregulă cu un răsfăţ ocazional, exercițiul fizic este puțin probabil să compenseze efectul creșterii frecvenței de a vă răsfăța cu mâncarea nepotrivită. 

Dar, presupunând că dieta ta nu s-a schimbat, există încă câteva alte 'ciudățenii' biologice care ar putea explica creșterea în greutate. Dacă nu eşti obișnuit cu un antrenament bun și apoi mănânci foarte mult, ai putea ajunge să strângi mușchii mai mult decât ar trebui. Cu alte cuvinte, fibrele musculare suferă de microflacuri, dar acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, deoarece atunci când se întâmplă acest lucru, corpul tău trimite nutrienţi mușchilor pentru a ajuta la repararea daunelor, potrivit spitalelor universitare din Cleveland, Ohio. Acesta este motivul pentru care mușchii te dor în ziua următoare, dar în timp duce la creșterea musculară.

Însă acestea pot declanșa procesul inflamator al organismului.

„Asta înseamnă umflături”, a spus Caillaud. Această umflare poate duce, la rândul său, la retenție suplimentară de apă în organism, potrivit Cleveland Clinic . De fapt, această apă crescută poate fi o altă explicație pentru creșterea în greutate după exerciții. 

"Dar acest lucru s-ar putea să nu însemne de fapt o creștere semnificativă a greutății totale, deoarece nu tot lichidul provine din retenția de apă", a spus Caillaud. Unele provin şi din alte părți ale corpului - de exemplu, din plasma din sânge.

Factorii care 'adaugă'  kilograme după mişcare

Exercițiile fizice, în special ridicarea greutăților, pot ajuta, de asemenea, la creșterea masei musculare. "Dacă cineva face exerciții de tonifiere, atunci poate vedea o creștere a mușchilor", a spus Caillaud. „Dar este nevoie de antrenament destul de serios și nu se va întâmpla în doar câteva săptămâni. Este nevoie de luni pentru a crește dimensiunea mușchilor și pentru a ajunge la punctul în care observi, iar schimbarea la scară mare va dura un an sau mai mult."

Cealaltă explicație potențială se reduce la cantitatea de sânge din corpul tău. 

„Când faci exerciții aerobice, la un moment dat, poate exista o creștere a volumului de sânge, care este în esență o creștere a capacității aerobe”, a spus Caillaud. Capacitatea aerobă este o măsurare a cantității maxime de oxigen pe care corpul o poate consuma în timpul exercițiilor. Mușchii au nevoie de oxigen, furnizat de sânge, și, astfel, cu cât o persoană poate consuma mai mult oxigen, cu atât este mai rezistentă.

Niciuna dintre aceste componente - modificări minore ale dietei, inflamații, creșterea masei musculare sau creșterea capacității aerobe - nu este semnificativă individual, a spus Caillaud. „Dar când adăugați totul, poate începe să explice lucrurile”.

Experţii recomandă să continui exerciţiile fizice

Foarte important, oamenii nu ar trebui să renunțe la sala de sport dacă experimentează creșterea în greutate. Retenția de apă din cauza inflamației nu este permanentă, iar exercițiile fizice susținute vor ajuta în cele din urmă să ardă calorii și, prin urmare, să inducă pierderea în greutate. 

Persoanele care au început să lucreze corect nu ar trebui să fie descurajate să continue, chiar dacă se îngrașă puțin, deoarece kilogramele nu sunt singurele valori importante. 

„Oamenii pot crește puțin greutatea corporală după exerciții fizice, deoarece au crescut greutatea musculară, volumul total de sânge și așa mai departe, dar asta nu înseamnă că nu are succes” în îmbunătățirea sănătății lor, a spus Caillaud. „Totul este o schimbare pozitivă pentru a ajuta la construirea mușchilor sănătoși și pentru ca aceștia să funcționeze mai bine în ceea ce privește metabolismul.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play


DC Media Group Audience