18 mai: Ziua internaţională a muzeelor şi ziua în care nu murdărim şi nu spălăm vase

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
sursă foto: Pexels.com, Una Laurencic
sursă foto: Pexels.com, Una Laurencic

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua internaţională a muzeelor

În fiecare an, începând din 1977, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internaţională a muzeelor, care reprezintă un moment unic pentru comunitatea muzeală internaţională. Obiectivul Zilei internaţionale a muzeelor este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la faptul că 'muzeele sunt un mijloc de schimb cultural, de îmbogăţire a culturilor şi de dezvoltare a cunoaşterii reciproce, a solidarităţii şi a păcii între oameni'. Având loc anual la data de 18 mai, sau aproape de această dată, evenimentele şi activităţile organizate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor pot să dureze o zi, un weekend sau o săptămână întreagă. Ziua internaţională a muzeelor a fost sărbătorită prima dată acum 40 de ani.

Peste tot în lume, din ce în ce mai multe muzee participă la Ziua Internaţională a Muzeelor. Anul trecut au participat la eveniment peste 37.000 de muzee din aproximativ 158 de ţări şi teritorii. Tema ediţiei din 2022 este 'Puterea Muzeelor'. Muzeele au puterea de a schimba lumea din jurul nostru. 

ICOM propune ca prin evenimentele organizate cu ocazia Zilei internaţionale a muzeelor (#InternationalMuseumDay) să fie explorat potenţialul muzeelor de a aduce schimbări pozitive în comunităţile acestora prin trei obiective:

- Puterea de a obţine durabilitate: Muzeele sunt parteneri strategici în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite. Fiind factori cheie în comunităţile lor locale, muzeele contribuie la diverse obiective, printre care încurajarea economiei sociale şi a evitării etapelor inutile şi răspândirea informaţiilor ştiinţifice despre provocările din domeniul mediului.

- Puterea de a inova în materie de digitalizare şi accesibilitate: Muzeele au devenit locuri inovatoare, unde noile tehnologii pot fi dezvoltate şi aplicate în viaţa de zi cu zi. Inovaţia digitală poate face muzeele mai accesibile şi mai atractive, ajutând vizitatorii să înţeleagă concepte complexe şi nuanţate.

- Puterea de a clădi comunităţi prin educaţie: Cu ajutorul colecţiilor şi programelor lor, muzeele construiesc o structură socială care este esenţială în construirea unei comunităţi. Prin susţinerea valorilor democratice şi prin oferirea de oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii pentru toţi, muzeele contribuie la formarea unei societăţi civile informate şi mereu active.

Ziua fără vase murdare

Acelaşi lucru în fiecare zi. Scoatem vase din dulap, le murdărim, le spălăm, le uscăm şi apoi le punem înapoi în dulap. De Ziua fără vase murdare (#NoDirtyDishesDay), marcată în Statele Unite la 18 mai, această nebunie fără sens este oprită. În această zi, nu murdărim şi nu spălăm vase. Dar cum se poate face acest lucru? Unii oameni mănâncă toate mesele la restaurant astăzi. Alţii folosesc vase şi tacâmuri de unică folosinţă. Sunt şi oameni care mănâncă doar alimente ambalate sau fără ambalaj şi care pot fi consumate fără ustensile - sunt răspunsurile oferite de site-ul daysoftheyear.com.

Vesela de unică folosinţă nu este chiar o inovaţie recentă. Farfuria din hârtie a fost inventată în 1867 de germanul Hermann Henschel. În timp ce la acea vreme era mai mult vorba de comoditate, curând, în 1908, a devenit o chestiune de sănătate publică. În acea perioadă, tuberculoza era o problemă majoră. Când doctorul american Samuel J. Crumbine a văzut că unul dintre pacienţii săi bea din sursa comună de apă, a ştiut că ceva trebuie să se schimbe. El a iniţiat o mişcare pentru a înlătura ustensilele comune folosite la sursele publice. Acest lucru i-a determinat pe inventatorii americani Hugh Moore şi Lawrence Luellen să creeze unul din cele mai faimoase pahare de unică folosinţă, paharul Dixie. Această inovaţie a dus la o creştere masivă în popularitate a veselei de unică folosinţă, printre care boluri şi farfurii de unică folosinţă, ambalaje din hârtie pentru alimente şi tacâmuri din lemn. Acestea au devenit rapid modalitatea obişnuită de a servi masa muncitorilor care lucrau în diferite locuri, cum ar la poduri, baraje şi drumuri. În anii 1940 a avut loc o explozie a fabricilor pentru echipamente de apărare, iar vesela de unică folosinţă a fost folosită pentru a-i hrăni pe angajaţii acestora.

sursa: AGERPRES/(AS - autor: Dragoş Vasîlca, editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel